Η διδασκαλία της θεωρίας της μουσικής στο δυτικό συγκερασμένο σύστημα είναι ένα υποχρεωτικό μάθημα για όλους τους σπουδαστές. Το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει: γενικά περί μουσικής και ήχου, ορολογίες, βασικά στοιχεία για την ανάγνωση παρτιτούρας (νότες, χρονικές αξίες κτλ), διαστήματα, κλίμακες και συγχορδίες. Μαζί με το μάθημα της θεωρίας ο σπουδαστής παρακολουθεί μαθήματα σολφέζ και dictee. Στο σολφέζ γίνεται εκμάθηση των μαθημάτων της θεωρίας στην πράξη. Ο σπουδαστής μαθαίνει να διαβάζει και να αναγνωρίζει ότι έχει μάθει στη θεωρία με το μελωδικό και ρυθμικό τραγούδι καθώς επίσης και την καταγραφή αυτών στο πεντάγραμμο.

Βασικός στόχος του μαθήματος είναι ο νέος μουσικός να λύσει ζητήματα που αφορούν την κατανόηση της παρτιτούρας και των στοιχείων της μουσικής ώστε να μπορεί να αποδώσει ένα μουσικό κείμενο στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό. Επίσης, σημαντικό είναι πως κατά τη διάρκεια του μαθήματος στο οργάνου, δεν χρειάζεται να χρονοτριβεί για την κατανόηση του κειμένου από τον δάσκαλό του αφού αυτό γίνεται από τον καθηγητή των θεωρητικών.

Διάρκεια σπουδών:

  • 3 έτη για αρχάριους
  • 2 έτη για ενήλικες με μερική γνώση
  • 1 έτος με γνώσεις θεωρίας και προετοιμασία για αρμονία
Μάθημα θεωρία της μουσικής

Σας ενδιαφέρουν τα μαθήματά θεωρίας της μουσικής;

Μάθετε επιπλέον πληροφορίες αναφορικά με τα δίδακτρα και δοκιμάστε το πρώτο σας μάθημα δωρεάν στο ωδείο μας.

Καθηγητής θεωρητικών μαθημάτων του ωδείου μας

Γιώργος Καρακάσης
Γιώργος Καρακάσης

Καρακάσης Γεώργιος Συνθέτης, Μαέστρος, Μουσικολόγος, Καθηγητής Ανώτερων Θεωρητικών.
Τελείωσε το τμήμα μουσικών σπουδών του ΑΠΘ (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) το 2008. Σπούδασε στο ΩΒΕ (Ωδείο Βορείου Ελλάδος) ανώτερα θεωρητικά και Σύνθεση (άριστα παμψηφεί). Πτυχίο Ενοργάνωσης πήρε από το Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης και μαθήματα Διεύθυνσης Ορχήστρας έκανε με τον Μαέστρο Κάρολο Τρικολίδη (συστατική επιστολή).
Κατέχει θέση Αρχιμουσικού και Μαέστρου στη Φιλαρμονική ορχήστρα του δήμου Παιονίας και στη χορωδία του «Αγ. Ραφαήλ» Μετεώρων Θεσσαλονίκης από το 2009. Είναι μαέστρος στις δύο μικρές συμφωνικές ορχήστρες «Νέα γενιά» και «Μοτσαρτάκια» του ΩΒΕ (Ωδείο Βορείου Ελλάδος) από το 2013 και στη μεγάλη συμφωνική του ΩΒΕ από το 2019.
Έχει την καλλιτεχνική διεύθυνση του Δημιουργών ωδείο-AMS (About Music Studios and Lessons) από το 2017 και του δημοτικού ωδείου Παιονίας στο Κιλκίς από το 2020. Είναι υπεύθυνος στο τμήμα μουσικής στον Πολιτιστικό Σύλλογο Λαγυνών από το 2017 μέχρι σήμερα.

Μάθετε περισσότερα

Σας ενδιαφέρουν τα θεωρητικά μαθήματα μουσικής;

Μάθετε επιπλέον πληροφορίες αναφορικά με τα δίδακτρα και δοκιμάστε το πρώτο σας μάθημα δωρεάν στο ωδείο μας.