Προαπαιτούμενο για το δίπλωμα της σύνθεσης είναι το πτυχίο της φούγκας με ελάχιστο βαθμό 7,50 «λίαν καλώς». Μπορούν να γίνουν και μαθήματα σύνθεσης ανεπίσημα χωρίς ο σπουδαστής να πάρει δίπλωμα. Προαπαιτούμενο είναι η γνώση της αρμονίας.

Η αναγνώριση ενός συνθέτη γίνεται με το έργο του. Όταν ολοκληρώσει έργα για όλους τους συνδυασμούς οργάνων από σόλο μέχρι συμφωνική ορχήστρα, από οργανικά μέχρι φωνητικά σύνολα και τους συνδυασμούς τους σε αρκετές φόρμες μέχρι και του 20ου αιώνα τότε καταθέτει το φάκελο των έργων του στην επιτροπή με σκοπό την αναγνώρισή του ως συνθέτης. Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων ο σπουδαστής μαθαίνει για τις νεότερες τεχνικές και σύγχρονες φόρμες όπως ο δωδεκαφθογγισμός, μινιμαλισμός κτλ. Γίνονται αναλύσεις τονικής και ατονικής μουσικής για την κατανόηση αρχιτεκτονικών δομών των μουσικών έργων.

Παράλληλα, ο σπουδαστής σε συνεργασία με το ωδείο και τον καθηγητή του, παρουσιάζει τα έργα του σε συναυλίες ή τα ηχογραφεί.

Διάρκεια σπουδών:

  • 4 έτη ελάχιστο
Μαθήματα σύνθεσης

Σας ενδιαφέρουν τα μαθήματά σύνθεσης;

Μάθετε επιπλέον πληροφορίες αναφορικά με τα δίδακτρα και δοκιμάστε το πρώτο σας μάθημα δωρεάν στο ωδείο μας.

Καθηγητής θεωρητικών μαθημάτων του ωδείου μας

Γιώργος Καρακάσης
Γιώργος Καρακάσης

Καρακάσης Γεώργιος Συνθέτης, Μαέστρος, Μουσικολόγος, Καθηγητής Ανώτερων Θεωρητικών.
Τελείωσε το τμήμα μουσικών σπουδών του ΑΠΘ (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) το 2008. Σπούδασε στο ΩΒΕ (Ωδείο Βορείου Ελλάδος) ανώτερα θεωρητικά και Σύνθεση (άριστα παμψηφεί). Πτυχίο Ενοργάνωσης πήρε από το Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης και μαθήματα Διεύθυνσης Ορχήστρας έκανε με τον Μαέστρο Κάρολο Τρικολίδη (συστατική επιστολή).
Κατέχει θέση Αρχιμουσικού και Μαέστρου στη Φιλαρμονική ορχήστρα του δήμου Παιονίας και στη χορωδία του «Αγ. Ραφαήλ» Μετεώρων Θεσσαλονίκης από το 2009. Είναι μαέστρος στις δύο μικρές συμφωνικές ορχήστρες «Νέα γενιά» και «Μοτσαρτάκια» του ΩΒΕ (Ωδείο Βορείου Ελλάδος) από το 2013 και στη μεγάλη συμφωνική του ΩΒΕ από το 2019.
Έχει την καλλιτεχνική διεύθυνση του Δημιουργών ωδείο-AMS (About Music Studios and Lessons) από το 2017 και του δημοτικού ωδείου Παιονίας στο Κιλκίς από το 2020. Είναι υπεύθυνος στο τμήμα μουσικής στον Πολιτιστικό Σύλλογο Λαγυνών από το 2017 μέχρι σήμερα.

Μάθετε περισσότερα

Σας ενδιαφέρουν τα θεωρητικά μαθήματα μουσικής;

Μάθετε επιπλέον πληροφορίες αναφορικά με τα δίδακτρα και δοκιμάστε το πρώτο σας μάθημα δωρεάν στο ωδείο μας.